Axis Commu

Axis Communications.

Axis Communications.

Sustainability and esthetics are at the forefront of Axis’ new award-winning HQ in Lund, where the lighting design got to play a significant role.

When Axis Communications built their new headquarters both the building and the lighting were tailor made to fit their exact needs and wishes. Socially and environmentally sustainable design were key goals in the design brief from the company. Also, the building should serve as a place where creativity and innovation thrive, while feeling like a home away from home.

Client : Axis Communications

Architect : Fojab

Interior Designer : Landén Krantz Arkitekter

Environmental classification : BREEAM

Photographer : Lars Magnus Olsson, Felix Gerlach

Completion year : 2020

When Axis Communications built their new headquarters both the building and the lighting were tailor made to fit their exact needs and wishes. Socially and environmentally sustainable design were key goals in the design brief from the company. Also, the building should serve as a place where creativity and innovation thrive, while feeling like a home away from home.

The heart of the building – the lobby, spans over two floors. It consists of a large atrium, with several staircases and provides the view to the adjacent restaurant and meeting rooms. The large scale of the space is considered by lighting all vertical surfaces, framing the room, and facilitating orientation. Light is integrated along the walls and behind the curtains in the meeting rooms facing the atrium, as well as in the balustrades. Warm light (2700K) grazing the wooden walls is combined with colder light (4000K) in the open room enhancing the welcoming yet generous space. Integrated and glare free fixtures were chosen for discretion as not to distract from the architectural experience. Both materials and lighting are designed to be timeless and sustainable.

The architectural lighting and the atrium installation complement each other and render a dynamic mix of daylight, shifting light temperatures and colored lighting.  The dynamic scenarios of the installation are organic and are designed to appear randomly.  The colors follow preset schemes to accompany the time of day.  The light can also act on external signals such as weather, with for example the appearance of a rainbow after long bouts of rain. The installation looks like pixels and the color that migrates from glass to glass, is designed to resemble information that moves in a digital cloud – the backbone of Axis’ work.

In the lobby big floor lamps populate the large space and help create inviting human-scale meeting places. The decorative lighting combined with integrated lighting adds the intimacy needed in places where you want people to meet and be social.

 

Night scene of atrium installation, lit panels are reflected in opal panels

View of the lobby from the first floor. Lighting of surrounding wooden panels combined with the atrium installation and human scale lighting at seating area.

View of the lobby from the first floor. Lighting of surrounding wooden panels combined with the atrium installation and human scale lighting at seating area.

To occupy the vast space without compromising the airy feeling, a site specific and dynamic light installation was designed. The brief was to create something Axis-specific with an exciting wow experience. The installation consists of opal and clear acrylic plates in different sizes, suspended in formation to make an organic pixelized shape. The clear panels are equipped with RGBW- LED allowing for specifically designed light scenarios to welcome visitors. The light from the panels illuminates the space and reflects off the walls of the atrium to create an immersive light experience. The opal panels reflect both the electrical light and the natural light from the skylight.

Lounge area facing the lobby area different color temperatures

Lounge area facing the lobby area different color temperatures

View into meeting room facing the lobby area

Atrium installation lit with daylight, also works as shielding from direct sunlight

Atrium installation lit with daylight, also works as shielding from direct sunlight

Contact

Fanny Englund

Senior Lighting Designer, SE