Espenes re

Espenes rest stop.

Espenes rest stop.

Espenes rest stop offers a new scenic break where the architecture steps into the landscape with a stunning view of the fjord and the mountains.

We set out to create a visible landmark after dark in tune with the local landscape. Our lighting design is inspired by the location and the surrounding nature; the cool moonlight that illuminates the mountain tops and the nearby glacier in contrast to the warm, human light.

Client : NPRA, Norwegian Scenic Routes

Architect : Code Arkitektur AS

Landscape Architect : Norconsult Landskap

Contractor : Brun Bygg AS

Steel contractor : Størksen Rustfri Industri AS

Photographer : Fovea.studio

Completion year : 2022

Awards : Norwegian Lighting Award Nomination 2022

The entire construction is built in stainless steel and designed by Code Arkitektur as part of the Norwegian Scenic Routes attraction – a significant cultural project that unites architects, artists, designers, and craftsmen with a common goal of creating destinations across the country through architecture. Along the routes architectural structures integrate and contrast with nature, challenges the mind of the observers and attracts visitors to remote destinations of Norway – subsequently boosting the local economy.

The roof and wall surfaces at Espenes rest stop are shaped by hand and welded together from 6mm thick steel plates. As lighting designers, we aimed to enhance this magnificent sculptural shape through light, darkness, and contrast in the colour temperature.

The steel walls are kept free of equipment and all technical installations are cast into the concrete deck. The intensity of the light on the steel wall had to be experienced visually. Therefore, tests were crucial to ensure good detailing and to see the actual effects of light.

The architectural elements are illuminated by a subtle cool light, while the toilets and areas used by visitors are given a warm light. The lighting of the ceiling surface is asymmetrically designed to give two different visual impressions depending on the direction you look while the reflections in the steel create a playful expression in the light. The cool light of the outer walls is designed to contrast with the warm interior and enhance the construction’s visual expression.

The construction is lit holistically with a clear distinction between the indoor and outdoor spaces. The parking lot is not illuminated to avoid adding more light to the surroundings than is necessary and to establish the rest stop as a landmark.

The columns in cool light frame the view towards the toilet in warm light.

The columns in cool light frame the view towards the toilet in warm light.

‘Espenes Rest Stop’ is shaped by the environment. The horizontal line of the water, the peaks of the surrounding mountains and the wind conditions informing the geometry of the roof.

‘Espenes Rest Stop’ is shaped by the environment. The horizontal line of the water, the peaks of the surrounding mountains and the wind conditions informing the geometry of the roof.

Contrasting cool and warm light

Environmental considerations

The columns in cool light frame the view towards the toilet in warm light. The luminaires are discreetly molded into the deck and integrated into the doorframes. To achieve functional lighting in the toilets, each toilet room is equipped with a special bollard in steel and acrylic which acts as a floor lamp and provides a soft light in the room. They are produced by the metal workshop Størksen in collaboration with Stoane Lighting.

The light from the bollard balances with the light in the doorframe, which is made of steel and hardened glass. Both luminaires respond to an integrated sensor in the lock and the light intensity increase when the toilet is in use.

The light levels are generally dimmed to limit the impact on the surroundings, but also to minimize glare so that the view from the rest stop is preserved. The remaining architectural lighting is balanced against the dimly lit roof to help limit the impact of lighting on the local ecology.

The road that leads to the rest stop is not illuminated and the lighting of the rest stop is limited to the construction, while darkness is maintained in the car park and the access road. Merely 40W is used to illuminate the 50-meter-long ceiling surface while the other lighting is dimmed to harmonize with the luminance of the ceiling.

The lighting is controlled by sunrise and sunset times as well as sensors in the lock box on the toilet doors. This limits energy consumption and unnecessary lighting when the rest stop is not in active use and lets the fjord and mountains set the stage.

To achieve functional lighting in the toilets, each toilet room is equipped with a special bollard in steel and acrylic which acts as a floor lamp and provides a soft light in the room.

The luminaires are discreetly molded into the deck and integrated into the doorframes. They respond to an integrated sensor in the lock and the light intensity increase when the toilet is in use.

The luminaires are discreetly molded into the deck and integrated into the doorframes. They respond to an integrated sensor in the lock and the light intensity increase when the toilet is in use.

A maximum of 40W of power was required to illuminate the 50-meter-long roofline.

A maximum of 40W of power was required to illuminate the 50-meter-long roofline.

Contact

Arve Olsen

Design Director, UK